*Χριστέ, το φως το αληθινόν*διδάσκοντες αὐτοὺς τηρεῖν πάντα ὅσα ἐνετειλάμην ὑμῖν· καὶ ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. Ἀμήν.*...

Translate

Συνολικές προβολές

Κομποσκοίνι ή Κομβοσχοίνι

Κομποσκοίνι ή Κομβοσχοίνι
Κομποσκοίνι ή Κομβοσχοίνι ονομάζεται ένα σχοινί από, συνήθως, μαύρο μάλλινο ή μεταξένιο νήμα πλεγμένο σε κόμπους. Πρόκειται για ένα βοήθημα προσευχής για μοναχούς, κληρικούς αλλά και λαϊκούς της Ορθόδοξης Χριστιανικής θρησκείας.

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Πόσο τελικά λείπει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος;

Είχα την ευλογία να βρίσκομαι στο πλευρό του συγκεκριμένου ανθρώπου, σχεδόν από την αρχή της αρχιεπισκοπικής του θητείας μέχρι το τέλος της επίγειας ζωής του. Αναφέρομαι στον αγνό στην ψυχή ιεράρχη που δε δίσταζε να πει αλήθειες και δεν συμβιβαζόταν. Ηξερε πως όσο επέμενε, μιλούσε και αντιστεκόταν, τόσο πύρωναν τα βέλη που του έριχναν αυτοί που ενοχλούνταν. Ων ουκ έστι αριθμός όσοι τον πολέμησαν λυσσαλέα και εξακολουθούν να πλήξουν την υστεροφημία του.

Αυτόν τον κληρικό τον εχθρεύονταν με κάθε μέσο. Γιατί, προφανώς, δεν είχαν τα επιχειρήματα να του απαντήσουν. Χωρίς αμφιβολία ο Χριστόδουλος άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην πορεία τούτου του τόπου. Ανεξίτηλη σφραγίδα στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Τα λόγια του αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης, αφορμή για να τον πολεμήσουν και, πια, αποτελούν πυξίδα για το μέλλον του Ελληνισμού. Γι’ αυτά που ζήσαμε εννέα χρόνια από τον θάνατό του και εκείνα που θα έλθουν και, το πιθανότερο, θα τον επαληθεύουν. Ξανά και ξανά.

Δε θα μιλήσω για προβλέψεις του Χριστόδουλου που τον δικαίωσαν. Άλλοι θα τις αποδώσουν σε προφανείς εκτιμήσεις της σκέψης ενός συνετού μυαλού που έβλεπε μπροστά. Άλλοι ως αποτέλεσμα των πνευματικών χαρισμάτων που του πρόσφερε απλόχερα ο Θεός. Ο καθένας ας πιστέψει ότι μπορεί να σηκώσει η ψυχή του. Μέσα σε μερικές γραμμές προσπαθώ να μεταφέρω αυτά που εγώ έζησα κοντά του. Όπως εγώ τα έζησα. Ο Χριστόδουλος υπήρξε ένας άνθρωπος που ο Θεός του δώρισε χωρίς φειδώ τάλαντα. Την διοικητική ικανότητα, την ευφυία, το χιούμορ και την υψηλή μόρφωσή για την οποία ανύστακτα μεριμνούσε και σε προχωρημένη ηλικία. Το κυριότερο που διέθετε ήταν όμως η αγνή ψυχή και η αγάπη του για την πατρίδα. Άσβεστη και ανυπόκριτη. Πήγαζε από μέσα του, δεν επιβαλλόταν από τη θέση του.

Ο Χριστόδουλος όταν μιλούσε για την Ελλάδα, την Εκκλησία και τον άνθρωπο, Έλληνα και ξένο, μιλούσε από την καρδιά του.
Δεν επαναπαύτηκε στο αξίωμά του. Δεν το είδε ως σκαλοπάτι κοσμικής εξουσίας, όπως έλεγαν όσοι επεδίωξαν να τον μειώσουν. Όμως ακόμη και αυτοί κατάλαβαν. Το ενδιαφέρον του για την χώρα υπήρξε απαράμιλλο. Αποτέλεσε έμπνευση και πρότυπο για εμάς που εργαστήκαμε σκληρά δίπλα του. Να αγαπήσουμε την Ελλάδα και να αγωνιστούμε γι’ αυτή. Να κάνουμε έργα. Να αφήσουμε υποδομές που θα στηρίζουν τον άνθρωπο. Να στηρίξουμε τον αναξιοπαθούντα, την κακοποιημένη γυναίκα, τον καρκινοπαθή, τον μετανάστη. Ο Χριστόδουλος έτεινε το χέρι στον άνθρωπο που είχε ανάγκη. Όχι όταν ο Έλληνας και ο ξένος περνούσαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες μία βαθιά ανθρωπιστική κρίση.

Όχι όταν γονάτισε από τα προβλήματα και τις οικονομικές δυσκολίες η μισή χώρα. Έδωσε, μοίρασε, δημιούργησε δομές και ήθελε να αφήσει έργο για εκείνους που κανένας τότε δεν έβλεπε ότι είχαν ανάγκη τότε. Εκείνη την περίοδο που η Ελλάδα ζούσε θολωμένη από την υλική αφθονία, την κίβδηλη ευμάρεια της υπερκατανάλωσης και της μέθης από τη φρενήρη “ανάπτυξη”.

Πολλά από τα λόγια του επαληθεύονται μέρα με τη μέρα. Αγωνιούσε για την Ελλάδα. Να γίνονται πράγματα στη χώρα. Να στηρίζονται άνθρωποι. Να απασχολούνται με εργασία και να έχουν μισθό οικογενειάρχες. Να ζουν με αξιοπρέπεια όλοι ανεξαιρέτως. Τότε ελάχιστοι έδιναν σημασία σε αυτά γιατί η προτεραιότητα δίνονταν στο “αγαθό” και όχι τον άνθρωπο. Σήμερα πολλοί ήρθαν στη θέση εκείνων που ο Χριστόδουλος είχε την αγωνία να βοηθήσει.

Ο Χριστόδουλος δεν πρέπει να μνημονεύεται μόνο για τους λόγους του που η πραγματικότητα σήμερα τον δικαιώνει. Έκανε πολλά και τεράστια έργα. Έργα σπουδαία μέσω των οποίων και σήμερα πολλοί συνάνθρωποί μας λαμβάνουν σημαντική στήριξη. Έστω και αν δεν γνωρίζουν πως από τον ίδιο με τη μέριμνά του και την φροντίδα του ξεκίνησαν και συνεχίζουν να λειτουργούν.
Στους λόγους του, πάλι, ήταν σταθερός. Δεν παρέκλινε ούτε λέξη. Όταν μιλούσε για την Ευρώπη που χάνει την ανθρωπιά και τον προσανατολισμό της, τις αξίες που χάνει η κοινωνία και το άτομο, τότε πολλοί κραύγαζαν και τον ήθελαν ως έναν «γραφικό». Επειδή επέμενε. Δεν υποχωρούσε. Καλούσε τον κόσμο να κρατήσει αναμμένο το καντήλι της ψυχής του.
Και πράγματι, σήμερα, όλοι στρέφονται, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, στο μέσα τους. Ο Χριστόδουλος το έλεγε πριν δεκαπέντε χρόνια. “Βρείτε νόημα στη ζωή σας έχοντας ως μέτρο τον άνθρωπο και μην αφήνεται την αγορά να κρίνει τους ανθρώπους”.
Η ιστορία των ταυτοτήτων και των υπογραφών δεν έγινε “για ένα κομμάτι χαρτί που στοιβάχτηκε σε ένα κοντέινερ” όπως πολλοί λέγουν. Οι ταυτότητες ήταν θέμα ιδεολογικό. Ήταν η αρχή μίας σειράς πραγμάτων που θα ακολουθούσαν και ήθελαν την Ελλάδα χωρίς την κληρονομιά της. Ποιος δεν είδε πόσο αλήθεια ήταν; Η ανάγκη των λαών, σε όλο τον κόσμο, να εκφράσουν την εθνική τους ταυτότητα δυναμώνει. Τώρα όμως είναι αργά αφού αυτή την ανάγκη έσπευσαν να καλύψουν με στρεβλό τρόπο ο Τραμπ στις ΗΠΑ, η Λεπέν στη Γαλλία, οι υπέρμαχοι του Βrexit κ.λπ
Το 2004 ο μακαριστός μιλούσε για την καταστροφή της οικογένειας. Τη διάλυση του πρώτου κυττάρου της κοινωνίας. Δεκατρία χρόνια μετά θέλουν να διδάσκεται στα σχολεία η “φυσιολογικότητα” των οικογενειών με γονείς του ίδιου φύλου και άλλα παράδοξα.
Ήταν Φεβρουάριος του 2006 όταν ο Χριστόδουλος έλεγε πως αποτελεί “αίσχος” να παίρνουν ως κριτήρια οι Έλληνες τι θέλουν κάθε φορά οι ντιρεκτίβες των Βρυξελλών και όχι τι επιβάλλει η ιστορική αναγκαιότητα και η παράδοση αυτού του τόπου. Πριν δώδεκα χρόνια καλούσε τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να παραμείνουν σταθεροί στο ευρωπαϊκό όραμα των ιδρυτών της Ε.Ε. και “να μην μετατρέψουν την Ε.Ε. σε επιχείρηση που θα γίνει πεδίο θηριώδους ανταγωνισμού και η κοινωνικότητα θ’ αντικατασταθεί από την ωμή διεκδίκηση”.
Θυμάμαι την επιστολή του μακαριστού στον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο (2005) προειδοποιώντας τον για τη διάλυσή της αν μαζί με την ανάπτυξη της οικονομίας δεν υπάρξει μέριμνα για την ανάπτυξη της κοινωνικής συνευθύνης. ωνία να προχωρήσει.
Ο Χριστόδουλος από το 2001 (!) εξέφραζε την ελπίδα να μην επιτρέψουν οι πολιτικοί να μετατραπεί η Ε.Ε. σε ένα λόμπι συμφερόντων. Και να το θελήσουν δε θα τα καταφέρουν, έλεγε.
Είναι αναρίθμητα τα παραδείγματα της βιοτής του μακαριστού, των πράξεων και των λόγων του. Ο καθένας μπορεί πια εύκολα να βγάλει τα συμπεράσματά του, εάν αυτός ο παπάς υπήρξε χρήσιμος για τον τόπο και πόσο ηχηρή είναι σήμερα, όσο ποτέ, η απουσία της φωνής του.
Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΟΥΡΛΕΜΑΔΗ

Σημείωση «Εξάψαλμου»: Φιλοξενούμε σήμερα για πρώτη φορά ένα σημαντικό κείμενο του Δημήτρη Φουρλεμάδη,  για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο! Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης υπήρξε στενός συνεργάτης του μεγάλου Πρωθιεράρχη από τα πρώτα έτη που ανέλαβε το πηδάλιο της Εκκλησίας μας  και κατάφερε να υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος του οράματός του στον τομέα της φιλανθρωπίας.
Ίδρυσε και οργάνωσε εκ θεμελίων  την «Αλληλεγγύη» , στα ίχνη της οποίας βαδίζει σήμερα η » Αποστολή» , Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης έκανε το λάθος να παράξει σημαντικό  έργο και να αναδείξει την Εκκλησία της Ελλάδος σε σημαντικό παράγοντα της κοινωνίας και κέντρο ανάπτυξης ενός απαράμιλλου  φιλανθρωπικού έργου, με αποδέκτες εντός και εκτός Ελλάδος!
Όσοι φθονούσαν τον Χριστόδουλο τότε, βάλθηκαν να του κάνουν κακό, διότι με αυτό τον τρόπο ήταν σα να «χτυπούν» τον ίδιο τον Χριστόδουλο!  Σήμερα ο Δημήτρης Φουρλεμάδης διευθύνει με επιτυχία τον τηλεοπτικό σταθμό «ALPHA», αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να σκέφτεται τον κοινό μας πατέρα Χριστόδουλο και να τον τιμά, μέσα από κάθε δραστηριότητα που αναπτύσσει!
Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης εξαιτίας του σημαντικού έργου που απέδωσε όσα χρόνια ηγήθηκε του φιλανθρωπικού οργανισμού της Εκκλησίας, στοχοποιήθηκε από φθονερούς και χαμηλού επιπέδου ανθρώπους και σήμερα πρέπει να απολογηθεί  για όλα όσα έπραξε, αλλά και για πράξεις που του προσήψαν για να χαμηλώσουν την δύναμη του Χριστόδουλου που ακόμη και σήμερα, εννέα έτη από την κοίμησή του εξακολουθεί να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί! Το κείμενο που δημοσιεύουμε σήμερα, δημοσιεύθηκε  την Κυριακή στην εφημερίδα Παρόν! Εμείς το αναδημοσιεύουμε με χαρά γιατί για πρώτη φορά ο Δημήτρης Φουρλεμάδης επιχειρεί αυτή την εξωστρέφεια για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο! Αιωνία Του η μνήμη!
Σ.Μ.Τ.
πηγη exapsalmos.gr

fb google

Δημοφιλείς αναρτήσεις

“Μητροπόλεις”

“Μητροπόλεις”
Στην ενότητα “Μητροπόλεις” μπορείτε να ενημερωθείτε για την διοικητική δομή και την οργάνωση της εκκλησιαστικής ζωής, ανά Ιερά Μητρόπολη, για τα μοναστικά κέντρα, την τοπική αγιολογία και το κοινωνικό έργο. Για πρακτικούς λόγους έχουν συμπεριληφθεί εκτός των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και οι Μητροπόλεις της ημιαυτονόμου Εκκλησίας της Κρήτης, καθώς και οι υπαγόμενες απευθείας στη διοίκηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου. Για καθεμία από τις Μητροπόλεις δημοσιεύουμε τις διευθύνσεις επικοινωνίας, τα τηλέφωνα και τους διαδικτυακούς τόπους, όπου υπάρχουν. Σε πολλές από τις Μητροπόλεις, στο Αρχείο Ειδήσεων, μπορείτε, τέλος, να πληροφορηθείτε για σημαντικά δρώμενα και τη ζωή της τοπικής Εκκλησίας.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
CLIK ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ