*Χριστέ, το φως το αληθινόν*διδάσκοντες αὐτοὺς τηρεῖν πάντα ὅσα ἐνετειλάμην ὑμῖν· καὶ ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. Ἀμήν.*...

Translate

Συνολικές προβολές

Κομποσκοίνι ή Κομβοσχοίνι

Κομποσκοίνι ή Κομβοσχοίνι
Κομποσκοίνι ή Κομβοσχοίνι ονομάζεται ένα σχοινί από, συνήθως, μαύρο μάλλινο ή μεταξένιο νήμα πλεγμένο σε κόμπους. Πρόκειται για ένα βοήθημα προσευχής για μοναχούς, κληρικούς αλλά και λαϊκούς της Ορθόδοξης Χριστιανικής θρησκείας.

Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Κορωνείας κ. Παντελεήμων Κατέβη ούτος δεδικαιωμένος εις τον οίκον αυτού » που λέγει ο Κύριος για τον Τελώνη. Η δικαίωσή του ήλθε ως συνέπεια της προσευχής του : » ο Θεός ιλάςθητί μοι τω αμαρτωλώ «, ως συνέπεια δηλ.της μετανοίας του. Μετάνοια – δικαίωση

Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων
Άρχισε το κήρυγμά του με την φράση της ευαγγελικής περικοπής :
» Κατέβη ούτος δεδικαιωμένος εις τον οίκον αυτού » που λέγει ο Κύριος για τον Τελώνη. Η δικαίωσή του ήλθε ως συνέπεια της προσευχής του : » ο Θεός ιλάςθητί μοι τω
αμαρτωλώ «, ως συνέπεια δηλ.της μετανοίας του. Μετάνοια – δικαίωση. Δυο λέξεις,που προϋποθέτουν δύο άλλες λέξεις και πραγματικότητες : αμαρτία και Χάρη. Λέξεις ,που ηχούν παράδοξα εν πολλοίς στον σημερινό άνθρωπο. Τι σημαίνει αμαρτία ; Η αστοχία στη χρήση της ελευθερίας μας, που έχει σαν συνέπεια τον χωρισμό του ανθρώπου από τον Θεό,τον εαυτό του και τους ανθρώπους.
1. Χωρισμός από τους ανθρώπους. Καθένας μένει κλεισμένος μέσα στα » τείχη » του. Τα τείχη χρονικά και τοπικά ίσως να παραμερίστηκαν από την τεχνολογία. Αλλά τα τείχη της αποξενώσεως,του χωρισμού καρδιάς από καρδιά υψώθηκαν υψηλότερα. Καταργήθηκαν οι αποστάσεις και ενισχύθηκαν οι διασπάσεις. Η αποξένωση και ο χωρισμός κυριαρχούν παντού. Από την οικογένεια, όπου πολλές φορές ζουν οι άνθρωποι σε παράλληλες μοναξιές, μέχρι την κοινωνία και την ανθρωπότητα ολόκληρη.
2. Αλλά είμαςτε χωρισμένοι και απο τον ίδιο τον εαυτό μας. Ο άνθρωπος σήμερα,πολλές φορές, είναι διασπασμένος , χωρισμένος εσωτερικά σαν σε αντικρουόμενα στρατόπεδα.Συχνά συντριμμένος, σαν τα συντρίμμια ενός καλλιτεχνήματος, που έσπασε. Δεν αγαπάμε σωστά τον εαυτό μας. Αυτό είναι τελικά το βάθος της αλλοτριώσεώς μας. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να αγαπήσουμε και τους άλλους. Αυτή είναι η πείρα του χωρισμού, της αποξενώσεως. Ειναι η κατάσταση της αμαρτίας,είτε μας αρέσει,είτε οχι η χρήση αυτής της λέξεως.
3. Η αιτία αυτού του διπλού χωρισμού,από τον εαυτό μας και τους άλλους,είναι ο χωρισμός μας από την πηγή της ζωής και της υπάρξεως , τον Θεό. Αυτό μας σπρώχνει στο βάραθρο της αποξενώσεως. Μας γεμίζει με την αίσθηση του κενού,της ελλείψεως νοήματος,της αμφιβολίας και της απογνώσεως. Επομένως αν θέλουμε να κατεβούμε κι εμείς » δεδικαιωμένοι » στον » οίκον » της υπάρξεώς μας,πρέπει να συνδεθούμε με τον Θεό » εν Χριστώ «, » εν ώ έχομεν την προσαγωγήν » ( Εφεσίους γ, 12 ).
Τότε κατακτούμε την εσωτερική μας ενοποίηση,αρμονία και ισορροπία και μαθαίνουμε να αγαπάμε και τους άλλους. Η αμαρτία είναι ο χωρισμός. Η Χάρη είναι η επανένωση,η ολοκλήρωση, η σωτηρία.
πηγη exapsalmos.gr 

fb google

Δημοφιλείς αναρτήσεις

“Μητροπόλεις”

“Μητροπόλεις”
Στην ενότητα “Μητροπόλεις” μπορείτε να ενημερωθείτε για την διοικητική δομή και την οργάνωση της εκκλησιαστικής ζωής, ανά Ιερά Μητρόπολη, για τα μοναστικά κέντρα, την τοπική αγιολογία και το κοινωνικό έργο. Για πρακτικούς λόγους έχουν συμπεριληφθεί εκτός των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και οι Μητροπόλεις της ημιαυτονόμου Εκκλησίας της Κρήτης, καθώς και οι υπαγόμενες απευθείας στη διοίκηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου. Για καθεμία από τις Μητροπόλεις δημοσιεύουμε τις διευθύνσεις επικοινωνίας, τα τηλέφωνα και τους διαδικτυακούς τόπους, όπου υπάρχουν. Σε πολλές από τις Μητροπόλεις, στο Αρχείο Ειδήσεων, μπορείτε, τέλος, να πληροφορηθείτε για σημαντικά δρώμενα και τη ζωή της τοπικής Εκκλησίας.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
CLIK ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ