*Καλό Καλοκαίρι*...

Translate

Συνολικές προβολές

Κομποσκοίνι ή Κομβοσχοίνι

Κομποσκοίνι ή Κομβοσχοίνι
Κομποσκοίνι ή Κομβοσχοίνι ονομάζεται ένα σχοινί από, συνήθως, μαύρο μάλλινο ή μεταξένιο νήμα πλεγμένο σε κόμπους. Πρόκειται για ένα βοήθημα προσευχής για μοναχούς, κληρικούς αλλά και λαϊκούς της Ορθόδοξης Χριστιανικής θρησκείας.

Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

H ανάγκη του ανθρώπου για προσευχή

Αρχιμ. Βαρθολομαίος
Μέσα στο διάβα του χρόνου, μέσα από ευκολίες και δυσκολίες στην ζωή μας, η ανάγκη του ανθρώπου για προσευχή, για ένωση με τον Θεό, είναι επιτακτική.
Όλη η ζωή μας είναι ένας διαρκής αγώνας επιβίωσης από τις παγίδες που στήνει συνεχώς ο διάβολος.

Την μεγαλύτερη δυσκολία σ’ αυτόν τον αγώνα την φέρνουν τα πάθη τα προσωπικά του καθενός, ο χαρακτήρας που έχει διαμορφωθεί από τον εγωισμό μας· ένας χαρακτήρας που τυφλώνει και κωφεύει τον άνθρωπο για να μην βλέπει και ακούει, ώστε να παραμένει παιχνίδι στα χέρια του πειρασμού!
Τότε αρχίζουν οι σκέψεις να χτυπούν ανελέητα…συννεφιά έχει απλωθεί  γύρω μου, όλα μου βγαίνουν αντίθετα, οι άνθρωποί μου δεν με καταλαβαίνουν ή αδυνατώ να τους καταλάβω, η απελπισία προσπαθεί να με κυριεύσει, έχει αρχίσει ήδη η δυσπιστία μου στον ίδιο τον Θεό….πως θα λυτρωθώ; Ποιός μπορεί να με βγάλει από αυτό το αδιέξοδο;
Οι σκέψεις σε συνεργασία με τον εγωισμό μου με έχουν αλυσοδέσει ώστε να μην αντιδρώ, με αποτέλεσμα να πνίγομαι……
Μέσα σ’ αυτήν την μαυρίλα που έχει καλύψει την ψυχή μου, θέλω σαν άνθρωπος κάπου να ακουμπίσω, να στηριχθώ. Που όμως; Στους δικούς μου και στους γύρω μου; Ως άνρωποι και αυτοί ψάχνουν και αυτοί το στήριγμά τους. Όλοι μαζί λοιπόν αναζητούμε ένα στήριγμα ανώτερο του ανθρώπου…..τον Θεό!
Η ψυχή μας αναζητά την ανάπαυση και την απαλλαγή από τον πόνο και τα τραύματα που την έχουν πληγώσει. Μέσα από τον πόνο της κοιτά  ψηλά και αρχίζει να προσεύχεται με ένταση, αρχίζοντας πάλι την επικοινωνία που είχε διακοπεί εξ αιτίας του εγωισμού, κραυγάζοντας:
«Κύριε των Δυνάμεων, μεθ’ ημών γενού, άλλον γαρ εκτός σου βοηθόν, εν θλίψεσιν ουκ έχομεν, Κύριε των Δυνάμεων, ελέησον ημάς.»
Είναι τόσο εκφραστική αυτή η επίκληση προς τον Κύριο και Θεό μας γιατί είναι η στιγμή που μιλάει η ψυχή απευθείας με τον Θεό.
Τα σύννεφα διαλύονται άμεσα, μια γαλήνη μας καλύπτει σαν χάδι, το χαμόγελο επανέρχεται σιγά σιγά, αυξάνει η διάθεση για αγώνα και υπομονή, η αγάπη μας δίνει το δικαίωμα να επικοινωνούμε ξανά μεταξύ μας, αρχίζει η ζωή μας να αποκτά νόημα και ουσία!
Η προσευχή λοιπόν είναι το αντίδοτο της δυστυχίας στην ζωή μας. Όταν σταματούμε την προσευχή, βρίσκει την ευκαιρία ο διάβολος να εισέλθει στην ζωή μας και να την δηλητηριάσει, ενώ, με την προσευχή, δεν βρίσκει χώρο, γιατί τον έχει καλύψει όλον ο Θεός!
Ας μη ξεχνούμε την προσευχή μας…χωρίς αυτήν ζητούμε λύσεις στα προβλήματά μας με λάθος τρόπο.
Καλήν Ανάσταση!
Γράφει Αρχιμ. Βαρθολομαίος
Πηγή exapsalmos.gr

fb google

Δημοφιλείς αναρτήσεις

“Μητροπόλεις”

“Μητροπόλεις”
Στην ενότητα “Μητροπόλεις” μπορείτε να ενημερωθείτε για την διοικητική δομή και την οργάνωση της εκκλησιαστικής ζωής, ανά Ιερά Μητρόπολη, για τα μοναστικά κέντρα, την τοπική αγιολογία και το κοινωνικό έργο. Για πρακτικούς λόγους έχουν συμπεριληφθεί εκτός των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και οι Μητροπόλεις της ημιαυτονόμου Εκκλησίας της Κρήτης, καθώς και οι υπαγόμενες απευθείας στη διοίκηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου. Για καθεμία από τις Μητροπόλεις δημοσιεύουμε τις διευθύνσεις επικοινωνίας, τα τηλέφωνα και τους διαδικτυακούς τόπους, όπου υπάρχουν. Σε πολλές από τις Μητροπόλεις, στο Αρχείο Ειδήσεων, μπορείτε, τέλος, να πληροφορηθείτε για σημαντικά δρώμενα και τη ζωή της τοπικής Εκκλησίας.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
CLIK ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ