*Καλό Καλοκαίρι*...

Translate

Συνολικές προβολές

Κομποσκοίνι ή Κομβοσχοίνι

Κομποσκοίνι ή Κομβοσχοίνι
Κομποσκοίνι ή Κομβοσχοίνι ονομάζεται ένα σχοινί από, συνήθως, μαύρο μάλλινο ή μεταξένιο νήμα πλεγμένο σε κόμπους. Πρόκειται για ένα βοήθημα προσευχής για μοναχούς, κληρικούς αλλά και λαϊκούς της Ορθόδοξης Χριστιανικής θρησκείας.

Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Καστορίας κ. Σεραφείμ Η απουσία του Αποστόλου Θωμά

Δύο Μάρτυρες της Αναστάσεως του Χριστού που τιμά και εορτάζει σήμερα η Αγία μας Εκκλησία. Ο πρώτος είναι ο Απόστολος Θωμάς, ο οποίος πιστοποιεί με τη σωτήριο ομολογία του, την παρουσία του Αναστάντος Χριστού, «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου».Η απουσία του Αποστόλου Θωμά τη μια των Σαββάτων, κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας, θεωρείται ως οικονομία. Οικονομία, διότι όπως τονίζει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, πώς θα μπορούσαμε να έχουμε έναν ακόμα μάρτυρα της Αναστάσεως, ο οποίος θα αμφέβαλλε για λίγες ημέρες; Πώς θα είχαμε έναν ακόμη αυτόπτη μάρτυρα από εκείνους τους Αποστόλους, οι οποίοι είδαν Αναστάντα τον Κύριο; Οικονομία για να καταγραφεί αυτή η σωτήρια ομολογία του. Γι’ αυτό και ονομάζουν την απιστία του Θωμά, καλή απιστία. Γιατί όπου κι αν ταξίδεψε, ακόμα και μέχρι τις Ινδίες, όπου μαρτύρησε, ομολόγησε πως είδε την πλευρά, είδε τους τύπους των ήλων, άκουσε τη φωνή Του.Η απουσία, επίσης, του Αποστόλου Θωμά τη μια των Σαββάτων, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, είναι και φιλανθρωπία. Ο Θεός πάντοτε φιλανθρωπεύει. Έρχεται, όπως και τότε, να μας πιστοποιήσει την παρουσία Του, μέσω των Αγίων, μέσω των Ιερών Μυστηρίων και της Αγίας Του Εκκλησίας. Διότι, όπως σε κάθε Θεία Λειτουργία, βλέπουμε τον Αναστάντα Χριστό, «οσάκις Χριστός θύεται, Πάσχα γίνεται». Γινόμαστε κι εμείς, λοιπόν, μάρτυρες της Αναστάσεώς Του. Και ο δεύτερος μάρτυς της Αναστάσεως του Χριστού του οποίου τη μνήμη τιμά και εορτάζει η Αγία μας Εκκλησίας, είναι ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος. Και μαζί με τον Απόστολο Θωμά, έρχεται κι αυτός με το μαρτύριό του, να μας πιστοποιήσει το γεγονός της Αναστάσεως. Και οι δύο Άγιοι, λοιπόν, μας προτρέπουν να γίνουμε με τη ζωή μας και με τη διακονία μας, μάρτυρες του γεγονότος της Αναστάσεως. Μας τονίζουν ότι χρειαζόμαστε "πίστιν βεβαία", που εκδηλώνεται με την εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, αυτό που απουσιάζει σήμερα από την εποχή μας. Οι γονείς μας και οι πρόγονοί μας, πέρασαν πολύ χειρότερες στιγμές και δυσκολότερες καταστάσεις, ήξεραν όμως να στηρίζουν την ελπίδα τους στον Θεό. Δεν ήταν συζητητές της πίστεως. Δεν διαπραγματεύονταν την πίστη τους. Μιλούσαν για τον Χριστό. Είχαν στην καρδιά τους Αναστάντα τον Κύριο. Κι ότι κι αν τους προσέφεραν ήταν προσηλωμένοι στο πρόσωπο του Χριστού.
Λόγος στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου πόλεως Καστοριάς 

fb google

Δημοφιλείς αναρτήσεις

“Μητροπόλεις”

“Μητροπόλεις”
Στην ενότητα “Μητροπόλεις” μπορείτε να ενημερωθείτε για την διοικητική δομή και την οργάνωση της εκκλησιαστικής ζωής, ανά Ιερά Μητρόπολη, για τα μοναστικά κέντρα, την τοπική αγιολογία και το κοινωνικό έργο. Για πρακτικούς λόγους έχουν συμπεριληφθεί εκτός των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και οι Μητροπόλεις της ημιαυτονόμου Εκκλησίας της Κρήτης, καθώς και οι υπαγόμενες απευθείας στη διοίκηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου. Για καθεμία από τις Μητροπόλεις δημοσιεύουμε τις διευθύνσεις επικοινωνίας, τα τηλέφωνα και τους διαδικτυακούς τόπους, όπου υπάρχουν. Σε πολλές από τις Μητροπόλεις, στο Αρχείο Ειδήσεων, μπορείτε, τέλος, να πληροφορηθείτε για σημαντικά δρώμενα και τη ζωή της τοπικής Εκκλησίας.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
CLIK ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ