*Χριστέ, το φως το αληθινόν*διδάσκοντες αὐτοὺς τηρεῖν πάντα ὅσα ἐνετειλάμην ὑμῖν· καὶ ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. Ἀμήν.*...

Translate

Συνολικές προβολές

Κομποσκοίνι ή Κομβοσχοίνι

Κομποσκοίνι ή Κομβοσχοίνι
Κομποσκοίνι ή Κομβοσχοίνι ονομάζεται ένα σχοινί από, συνήθως, μαύρο μάλλινο ή μεταξένιο νήμα πλεγμένο σε κόμπους. Πρόκειται για ένα βοήθημα προσευχής για μοναχούς, κληρικούς αλλά και λαϊκούς της Ορθόδοξης Χριστιανικής θρησκείας.

Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Οι άγιοι δεν συσχηματίστηκαν με τις εξουσίες του κόσμου

 Μητροπολίτης  Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Η εορτή των Αγίων Πάντων είναι συνέπεια της Πεντηκοστής. Γιατί η παρουσία του Αγίου Πνεύματος μέσα στην ζωή του κόσμου και τα σπλάχνα της οικουμένης, έχει σκοπό να θεοποιήσει, να αγιάσει, να καθαρίσει, να σώσει τον άνθρωπο και να τον μεταβάλλει σε «κατά χάριν Θεό».
Η Πεντηκοστή λοιπόν, έχει ως ιερό αποτέλεσμα αυτό το νέφος των αγίων. Έτσι, δεν είμαστε μόνοι στη ζωή, γιατί μας περιβάλλει αυτή η χορεία των αγίων της πίστεως.
Ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι αναμάρτητος συνέχισε. Αλλά καλείται δια της μετανοίας να αποβεί άγιος.
«Οι άγιοι δεν συσχηματίστηκαν με τις εξουσίες του κόσμου. Έμειναν ελεύθεροι και ακέραιοι, πιστοί άχρι θανάτου στον Κύριο. Δεν υπήρχε απόκλιση του λόγου και των έργων τους. Ο λόγος τους απεδεικνύετο από την βιοτή τους, την καθημερινή πράξη ζωής τους. Και τα έργα τους νοηματοδοτούνταν από τον λόγο τους.»
Το νέφος των μαρτύρων και των ηρώων και των αγίων στολίζει την Εκκλησία. Γιατί όλοι αυτοί είναι μιμητές του Χριστού. Είναι οι αγαπημένοι του Θεού. Κάθε άνθρωπος στη ζωή, έχει έναν προσωπικό σταυρό. Και καλείται να τον σηκώσει, πίσω από τον Χριστό. Αυτό είναι το μήνυμα των Αγίων Πάντων, αυτό επέτυχαν και αυτό είναι και το μήνυμα της Εκκλησίας.
Οι Άγιοι είναι πρόσωπα δικά μας, μέσα από την οικογένεια των ανθρώπων, όλοι όσοι βάδισαν αίροντες τον σταυρό τους πίσω από τον Χριστό.
Η αγιότητα δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο, είναι η κλήση μας. Και αυτό το απέδειξε ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας Λουκάς ο Ιατρός. Ο οποίος βάδισε την πορεία της ομολογίας, της θυσίας, του Σταυρού και της Αναστάσεως.
«Το πρόσωπο του Αγίου Λουκά συγκλονίζει την ζωή μας, γιατί μας καλεί σε μία βαθιά πνευματική περισυλλογή για τον εαυτό μας. Γιατί εκείνος κι όχι εμείς; Αυτό το ερώτημα τίθεται σήμερα με την εόρτιο μνήμη του και την ευλαβή προσκύνηση του ιερού του λειψάνου.
Μας διαλύει απόψε το ιδεολόγημα μας ότι η αγιότητα ανήκει στο παρελθόν και μας διδάσκει ότι αντίθετα είναι μια πραγματικότητα για τον καθένα μας.
Αρκεί να αγαπήσουμε τον Χριστό πάνω από τον κόσμο της φθοράς. Γιατί όλες οι αξίες του κόσμου είναι φθαρτές, δεν είναι η ουσία των πραγμάτων. Αν λοιπόν βαδίσουμε αίροντες τον προσωπικό μας σταυρό πίσω από τον Χριστό, τότε θα συνδοξασθούμε μετ᾽ αυτού και θα είμαστε κι εμείς μέσα στο νέφος των αγίων.»

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

fb google

Δημοφιλείς αναρτήσεις

“Μητροπόλεις”

“Μητροπόλεις”
Στην ενότητα “Μητροπόλεις” μπορείτε να ενημερωθείτε για την διοικητική δομή και την οργάνωση της εκκλησιαστικής ζωής, ανά Ιερά Μητρόπολη, για τα μοναστικά κέντρα, την τοπική αγιολογία και το κοινωνικό έργο. Για πρακτικούς λόγους έχουν συμπεριληφθεί εκτός των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και οι Μητροπόλεις της ημιαυτονόμου Εκκλησίας της Κρήτης, καθώς και οι υπαγόμενες απευθείας στη διοίκηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου. Για καθεμία από τις Μητροπόλεις δημοσιεύουμε τις διευθύνσεις επικοινωνίας, τα τηλέφωνα και τους διαδικτυακούς τόπους, όπου υπάρχουν. Σε πολλές από τις Μητροπόλεις, στο Αρχείο Ειδήσεων, μπορείτε, τέλος, να πληροφορηθείτε για σημαντικά δρώμενα και τη ζωή της τοπικής Εκκλησίας.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
CLIK ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ