-> kampanokrousia: του πατρός Φανουρίου : Πρέπει να ξαναγεννηθούμε Χριστιανοί

Μετάφραση / Translation

Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2018

του πατρός Φανουρίου : Πρέπει να ξαναγεννηθούμε Χριστιανοί

Φωτογραφία του Πάτερ Φανούριος.Σπουδάζω τους ανθρώπους, από μικρό παιδί.
Υπήρξα ένας μαθητής της ζωής ,και δάσκαλοι μου οι άνθρωποι και οι συμπεριφορές τους.
Έμαθα πολλά, και εξακολουθώ να μαθαίνω κάθε ημέρα και νέα πράγματα.
Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο σχολείο να σπουδάσεις, από αυτό το σχολείο, που λέμε ζωή.
Εκατό πτυχία να έχει κάποιος, του είναι άχρηστα όλα, αν δεν ξέρει να εφαρμόσει και να προσαρμόσει σωστά στην καθημερινότητα της ζωής, αυτά που έμαθε.
Εάν παράλληλα με τις γνώσεις του, δεν κατάφερε να αναπτύξει και την ποιότητα του σαν άνθρωπος, αν δεν κατάφερε να εξελιχθεί πνευματικά, αν δεν κατάφερε να σπουδάσει τους ανθρώπους σαν μαθητής τους ,και όχι σαν δάσκαλος, δεν έχει καταφέρει τίποτα.
Θα είναι πάντα ένα τίποτα, με εκατό πτυχία. !!!!!!!
Γιατί το λέω αυτό; Να εξηγήσω.
Πήγαμε σε εκκλησιές για να γλυκάνουμε τις ψυχούλες μας

με την αγάπη του Χριστού.
Μελετήσαμε πάρα πολλά βιβλία φιλοσοφίας για να αποκτήσουμε μια ευρύτερη και εκλεπτυσμένη αντίληψη των εννοιών και των εκφράσεων της ζωής.
Κάναμε σεμινάρια αυτογνωσίας για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα μας σαν άνθρωποι.
Και άλλες πολλές και διάφορες προσπάθειες ποιοτικής αναζήτησης και όλα αυτά τα κάνουμε επειδή έχουμε την διάθεση να γίνουμε κάτι καλύτερο.
Κάτι καλύτερο; Για ποιόν; Για την δική μας εγωιστική ικανοποίηση; Ή για να κινούμαστε μέσα στο σύνολο σαν καλύτερες μονάδες; Εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα που πρέπει κάποτε να απαντήσουμε κοιτάζοντας τον καθρέπτη της ψυχής μας.
Γιατί όλα αυτά που ανέφερα είναι άχρηστα όταν…….
Βλέπουμε κάποιον που σκοντάφτει και πέφτει, και σκάμε στα γέλια {για την γκάφα του}
Βλέπουμε έναν πολύ χοντρό άνθρωπο και αμέσως σκουντάμε τον διπλανό μας.
Κοίτα αυτόν.!!!!!!!!!
Βλέπουμε μια γυναίκα που έχει ντυθεί σαν λατέρνα και κυκλοφορεί στον δρόμο {έτσι ήθελε, λογαριασμό θα δώσει ;} και κουνάμε το κεφάλι μας. Τι νούμερο.!!!!!

Πάει κάποιος να περάσει μια γυάλινη πόρτα, δεν βλέπει ότι είναι κλειστή {φταίει το ΑΖΑΧ} και κοπανάει το κεφάλι του. Νααααα εμείς τα γέλια. Τον βλάκα !!!!!!!!!
Και άλλα τέτοια καθημερινά στιγμιότυπα που όλοι μας συναντάμε στους ανθρώπους. Και γελάμε κοροϊδεύοντας τους. Πόσο το ευχαριστιόμαστε !!!!!!!!!!!!!!!!!
Εμείς οι καλοί Χριστιανοί, οι φιλοσοφημένοι άνθρωποι, οι ψαγμένοι σε ανώτερες μορφές σκέψεις.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Τρομάρα μας.
Ας ξαναπάμε στις εκκλησιές, ας διαβάσουμε {μελετήσουμε} φιλοσοφία ξανά, ας καταλάβουμε τι θα πει η λέξη αυτογνωσία και για ποιόν λόγο την επιζητούμε, ας ξεκαθαρίσουμε τον λόγο που θέλουμε να αποκτήσουμε ανώτερο τρόπο σκέψης, και……… ας αρχίσουμε πάλι από το μηδέν την αναζήτηση . Από εκεί δηλαδή που στην πραγματικότητα βρισκόμαστε. ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ.
Διότι αν δεν διαθέσεις χρόνο να σπουδάσεις τους ανθρώπους ,και να μάθεις από την ζωή, δεν θα μπορείς να εντοπίσεις τα δικά σου λάθη, στην πορεία της ζωής σου και να τα διορθώσεις.
Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνεις ποτέ καλύτερος. Ζεις ,αλλά δεν ζεις.!!!!!!
Δεν παράγεις και δεν υπερασπίζεσαι αξίες. Παγιδεύεσαι λοιπόν σε έναν τρόπο ζωής, που εσύ αποκαλείς ζωή, αλλά μόνο ζωή δεν είναι.
Στον αγώνα σου για επιβίωση, λες ψέματα, εξαπατάς ανθρώπους, εκμεταλλεύεσαι την εμπιστοσύνη τους, προβάλεις σε αφάνταστο σημείο τον εαυτό σου ,διαθέτοντας πολύ χρόνο στην κενοδοξία σου ,και αποζητώντας τον θαυμασμό και την αναγνώριση, και φυσικά κυνηγάς ανηλεώς το χρήμα.
Λεφτά, λεφτά, λεφτά. Και αυτό το λες αδελφέ μου ζωή.!!!!!!!!
Και από ποιότητα ψυχής τίποτα.
Θα μου πείτε τώρα, μα καλά και αν σπούδαζα τους ανθρώπους ,όπως μας λες Πατέρα Φανούριε, τι θα μπορούσα να έχω κάνει διαφορετικό;
Πολλά πράγματα αδελφέ μου. Πάρα πολλά. Αρκεί βέβαια να ήθελες να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Γιατί αν δεν το θέλεις ,άδικα χάνεις και τον χρόνο σου ακούγοντας αυτά που λέω τώρα.
Διότι κάποιος που σπουδάζει την ζωή και τους ανθρώπους, μαθαίνει πολλά από αυτούς.
Πρώτα απ’ όλα, αυτά που ανέφερα προηγουμένως, για την συμπεριφορά μας στην ζωή που κάνουμε, θα τα είχες εντοπίσει και ο ίδιος να υπάρχουν στις ζωές των άλλων.
Θα είχες εντοπίσει την ματαιότητα στις ενέργειες ενός κενόδοξου ανθρώπου, θα είχες εντοπίσει πόσο γελοία είναι η συμπεριφορά του, και αφού δεν θα σου άρεσε ο τρόπος που συμπεριφέρεται, αν ειλικρινά θα ήθελες να γίνεις σωστός άνθρωπος εσύ, δεν θα υιοθετούσες την συμπεριφορά του και στην δική σου ζωή.
Άρα θα είχες γίνει καλύτερος από αυτόν, αφού τον είχες σπουδάσει και απορρίψει.
Το ίδιο θα έκανες με τον ψεύτη, τον απατεώνα, τον εκμεταλλευτή ανθρώπων, και αυτόν που μοναδικό σκοπό του έχει την απόκτηση χρημάτων, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν του για την κατάκτηση αυτού του σκοπού, αξίες ,ηθική και αγάπη Χριστού.
Θα σπούδαζες τις συμπεριφορές αυτών των ανθρώπων και θα γινόσουν καλύτερος, στην προσπάθεια σου να τις αποφύγεις για τον εαυτό σου.
Δεν μπορούμε να προσπερνάμε ,τις συμπεριφορές ανθρώπων που εκφράζονται εμπρός στα μάτια μας. Πρέπει να τις σπουδάζουμε.
Η ζωή εκτυλίσσεται εμπρός μας καθημερινά. Πρέπει να την σπουδάσουμε!!!!!!
Γιατί αυτό που βιώνουμε παιδιά μου σήμερα…….. δεν λέγεται ζωή.
Αυτό που ζούμε σήμερα…. πρέπει να το αλλάξουμε προς το καλύτερο. Και δεν αναφέρομαι στην ζωή, σαν μια γενική έννοια.
Αναφέρομαι στην ζωή του κάθε ενός από εμάς. Την δική σου ζωή. Την δική μου. Όλων μας.
Πρέπει να ξαναγεννηθούμε.!!!!!!!!!!!!!!!! Με νέες αξίες, νέα ηθική, νέα πορεία.
Πρέπει να ξαναγεννηθούμε Χριστιανοί. Σωστά αυτήν την φορά.
Εφαρμόζοντας στην καθημερινότητα μας όλα αυτά τα υπέροχα διδάγματα που μας δίδαξε ο Ιησούς Χριστός, για μια ζωή με κατεύθυνση και προορισμό τον ουρανό.
Το να μελετάμε την ανθρώπινη συμπεριφορά, το να σπουδάζουμε τον άνθρωπο, είναι θα έλεγα το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε για να αρχίζουμε να αλλάζουμε προς το καλύτερο.
Βλέποντας το λάθος στους άλλους ,όχι με σκοπό και μανία να τους κρίνουμε, αλλά με διάθεση να το εντοπίσουμε και να το έχουμε σαν παράδειγμα προς αποφυγή.
Με ένα σκεπτικό, σαν να λέγαμε, εγώ δεν θέλω να είμαι σαν αυτόν.
Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο βήμα ,που συστήνω σε όλους όσους θέλουν πραγματικά να δοκιμάσουν, να γεννηθούν ξανά σε μια νέα και καλύτερη ζωή. Θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα που θα μοιραστώ μαζί σας ,στην συνέχεια αυτής της προσπάθειας.
Της προσπάθειας να γεννηθούμε ξανά. Με δική μας επιλογή, σε έναν καλύτερο κόσμο που οι αναγεννημένοι θα δημιουργήσουν για αυτούς και τις οικογένειες τους.
Ας ξεκινήσουμε όμως με αυτό. Γιατί το ρολόι ξεκίνησε να μετρά.
Οι μελλοντικοί πεφωτισμένοι άνθρωποι ξεκίνησαν την πορεία τους προς το ΦΩΣ ΕΚ ΦΩΤΟΣ.
Ας τους προλάβουμε και ας ενσωματωθούμε μαζί τους.
Καλή διαδρομή σε όλους.
Γράφει ο πατήρ Φανούριος