Συνολικές προβολές σελίδας

Αποτέλεσμα εικόνας για ρόδον το αμάραντον
                 

Τεῖχος εἶ τῶν παρθένων, Θεοτόκε Παρθένε, καὶ πάντων τῶν εἰς σὲ προστρεχόντων.
Ὁ γὰρ τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῆς γῆς, κατεσκεύασέ σε ποιητής, Ἄχραντε, οἰκήσας ἐν τῇ μήτρα σου, καὶ πάντας σοι προσφωνεῖν διδάξας· Χαῖρε, ἡ στήλη τῆς παρθενίας, χαῖρε, ἡ πύλη τῆς σωτήριας. Χαῖρε, ἀρχηγὲ νοητῆς ἀναπλάσεως, χαῖρε, χορηγὲ θεϊκῆς ἀγαθότητος. Χαῖρε, σὺ γὰρ ἀνεγέννησας τοὺς συλληφθέντας αἰσχρῶς, χαῖρε, σὺ γὰρ ἐνουθέτησας τοὺς συληθέντας τὸν νοῦν. Χαῖρε, ἡ τὸν φθορέα τῶν φρενῶν καταργοῦσα, χαῖρε, ἡ τὸν σπορέα τῆς ἁγνείας τεκοῦσα. Χαῖρε, παστάς ἀσπόρου νυμφεύσεως, χαῖρε, πιστοὺς Κυρίῳ ἁρμόζουσα. Χαῖρε, καλὴ κουροτρόφε παρθένων, χαῖρε, ψυχῶν νυμφοστόλε ἁγίων
                                                 Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε

Μετάφραση / Translation

Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

Ο Πανάγαθος Θεός μας χάρισε «νου»

Η ελευθερία είναι δώρο Θεού στον άνθρωπο.............
Χθες με είδες ιδρωμένη και με ρώτησες, «γιατί;»
κι εγώ, στενοχωρημένη, σου απάντησα ευθέως:
«Των ανθρώπων το κατάντημα με θλίβει και ιδρώνω από ντροπή».
Η ζωή μας είναι «ύβρις» στο Δημιουργό.
Τι σκέψεις και τι λόγια ξεστομίζουμε, χωρίς ντροπή; Οι λογισμοί μας πονηροί, οι φαντασίες μας απρεπείς, τα λόγια μας στάζουν φαρμάκι και οι πράξεις μας; Πράξεις άδικες, πράξεις μίσους.
Μετουσιώσαμε τον Παράδεισο σε «χοιροστάσιο».
Μας έπλασε ο Θεός μικρούς θεούς, με νου και ελευθερία, κι’ εμείς δεν νοιώσαμε την τιμή και γίναμε χειρότεροι από τα ανόητα, τα άλογα ζώα. Αποκτηνωθήκαμε.
Ο Πανάγαθος Θεός μας χάρισε «νου», για να διακρίνουμε και να ξεχωρίζουμε το Καλό από το Κακό, τη ζωή από το Θάνατο, τη φωτιά από το νερό. Μας χάρισε «ελευθερία», ώστε να μπορούμε να διαλέξουμε. Και εμείς, δυστυχώς, κάνουμε κακή χρήση του νου και της ελευθερίας, και έτσι κάνουμε τη ζωή μας «κόλαση». Και αυτό, που λέω, δεν είναι υπερβολή.
Είναι κοινή διαπίστωση.
Ο Θεός ως παντοδύναμος μπορεί να μας εξαναγκάσει να κάνουμε καλή χρήση της ελευθερίας, πού μας χάρισε. Όμως ως Πανάγαθος δεν μας εξαναγκάζει. Θέλει να φθάσουμε από το «κατ’ εικόνα στο καθ’ ομοίωση», με τη θέλησή μας. Θέλει να γίνουμε συνεργάτες Του στη δημιουργία, ώστε να νοιώσουμε και τη χαρά της δημιουργίας. Η ελευθερία είναι θείο δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Είναι «δόσις αγαθή και δώρημα τέλειο».
Πότε θα κατανοήσουμε την τιμή; Πότε θα συνειδητοποιήσουμε την αξία της ελευθερίας στη ζωή μας; Πότε θα καταλάβουμε ότι η πραγματική ελευθερία, δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με την ασυδοσία;

Γράφει η Χρυσούλα ΧρυσοχόουΔημοφιλείς αναρτήσεις