Συνολικές προβολές σελίδας

***Συνεχώς Νέα Άρθρα***Κοινοποιήσετε τα Άρθρα που σας Αρέσουν**Καλό Τριώδιο *

Μετάφραση / Translation

Σάββατο, 12 Αυγούστου 2017

Πλημμύρισε και φέτος η Κέρκυρα από τους εκατοντάδες προσκυνητές που ήρθαν με κάθε μεταφορικό μέσο, για να παραστούν στη μεγαλειώδη λιτανεία του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, που γιορτάζεται εδώ και 300 χρόνια.

Αποτέλεσμα εικόνας για κερκυρα αγιοσ σπυριδωνασΣτη πλατεία Σπιανάδα, από την Τετάρτη το απόγευμα γίνεται το αδιαχώρητο. Δεκάδες πιστοί τηρώντας την παράδοση έχουν καταλύσει στην πλατεία μέσα σε υπνόσακους, πάνω σε ψάθες και κουρελούδες, προκειμένου να είναι κοντά στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Κάποιοι ξενύχτησαν στα σκαλοπάτια του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος. 
Το θαύμα του 1716 
Ανάμεσα στους πιστούς και ξένοι, τυλίγουν σφιχτά τα μαντήλια στο πρόσωπό τους, δεν θέλουν να μιλήσουν, δεν μπορούν, κλαίνε και προσεύχονται μείνουν σκυφτοί στα σκαλοπάτια του Αγίου, ξάγρυπνοι μέχρι το πρωί, έως ότου ξεκινήσει ο παναρχιερατικός Όρθρος και μετά θα ακολουθήσουν με απόλυτη κατάνυξη τη μεγάλη λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα που γίνεται στην καρδιά του Αυγούστου, για το θαύμα που έκανε ο Άγιος και έσωσε το νησί από τους Οθωμανούς, όταν σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, μετά τον Ιούλιο του 1716 οι Τούρκοι, παρότι η Κέρκυρα ήταν υπό βενετσιάνικης κατοχής, αποβιβάστηκαν στο νησί και κατόρθωσαν να κυριεύσουν πρώτα τα οχυρά του Μαντουκιού και της Γαρίτσας και στη συνέχεια τα Φρούρια Αβράμη και Σωτήρος. 
Οι επιθέσεις των Τούρκων συνεχίστηκαν επί έναν ολόκληρο μήνα, μέχρι τις 8 Αυγούστου. 
Τις ημέρες εκείνες, ο πιστός λαός τελούσε συνεχείς παρακλήσεις και προσευχές προς τον Ύψιστο, δεόμενος προς τον Άγιο Σπυρίδωνα να παρέμβει, σώζοντας το νησί του.  Όπως αναφέρει η εκκλησιαστική ιστορία, στις 9 Αυγούστου του 1716 ξεσπά στο νησί μια καταστρεπτική καταιγίδα. 
Τα πλοία των Τούρκων έγιναν κομμάτια, το φρούριο παρέμεινε απόρθητο, ενώ πανικός κυριάρχησε στο στρατόπεδο των Τούρκων, στο οποίο διαδόθηκε η είδηση ότι πολλοί στρατιώτες είδαν τον Άγιο Σπυρίδωνα με τη μορφή καλόγηρου να βγαίνει από τον ομώνυμο Ιερό Ναό, απειλώντας τους Μουσουλμάνους με αναμμένο πυρσό.
Το ξαφνικό μπουρίνι, καταμεσής του καλοκαιριού και ο φόβος από τον καλόγερο που τους καταδίωκε, ανάγκασε του Οθωμανούς να τραπούν σε άτακτη φυγή.  Η αναχώρηση τους στις 11 Αυγούστου, αποδόθηκε στην θαυματουργή επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος.
Η Κέρκυρα έγινε ο προμαχώνας ολόκληρης της Ευρώπης, ο υπερασπιστής Στρατάρχης Σχουλεμβούργος τιμήθηκε δια βίου από τη Βενετική γερουσία, η οποία με ψήφισμά της, στις 19 Μαρτίου 1717 μ.Χ., θέσπισε με νόμο την ετήσια λιτανεία του Ιερού σκηνώματος, του Αγίου Σπυρίδωνος, να γίνεται κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου Η λιτανεία του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα τον Αύγουστο είναι μία από τις τέσσερις λιτανείας του Ιερού σκηνώματος που γίνεται κάθε χρόνο στην Κέρκυρα.  Στη φετινή λιτανεία  προεξάρχε ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος, ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος , ο οποίος και εκπροσωπεί στο νησί της Κέρκυρας την Ιερά Σύνοδο, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, οι Μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος, ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος , καθώς επίσης και οι Επίσκοποι Καρπασίας Χριστόφορος και Ναζιανζού Θεοδώρητος. Την λιτανεία θα συνοδεύουν οι Φιλαρμονικές του τόπου.

πηγή  www.iefimerida.gr

διαβάστε τα παρακάτω άρθρα μας

Αρχειοθήκη

Δημοφιλείς αναρτήσεις