-> kampanokrousia: Τι είναι αρρώστια αγιογραφικά

Μετάφραση / Translation

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018

Τι είναι αρρώστια αγιογραφικά

14587Η περικοπή μιλάει για το θαύμα της θεραπείας του παραλυτικού στην Καπερναούμ. Με αφορμή αυτή τη θεραπεία θα αναφερθούμε στη σωματική αρρώστια και στη θεραπεία της. Η μνήμη εξάλλου του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρα ιαματικού, ιαματικού ιατρού αναργύρου Παντελεήμονα συνηγορεί σ' αυτή την επιλογή.
Τι είναι αρρώστια αγιογραφικά;
Είναι μια 《επίσκεψη》του Θεού στον άνθρωπο. Εκείνος που πιστεύει πως η ζωή του είναι στα χέρια του Θεού και όλα, σε τελική έκβαση εξαρτώνται από Κείνον και την αρρώστια, όπως και όλα τα άλλα πλήγματα που δέχεται δε μπορεί παρά να τα δει μέσα από αυτή την πνευματική σκοπιά. Βέβαια ο θεός δημιούργησε τον άνθρωπο και τον τοποθέτησε στον 《παράδεισο της τρυφής》(Γεν 2,15) για να είναι ευτυχισμένος.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος υπογραμμίζει πως ο
άνθρωπος στον παράδεισο ζούσε《άλυπον βίον》δηλαδή χωρίς προβλήματα και λύπες. Η πτώση όμως των πρωτοπλάστων σημάδεψε τη μετέπειτα πορεία της ζωής των ανθρώπων. Και η αρρώστια εμφανίζεται στον κόσμο σαν συνέπεια της αμαρτίας (Γεν 3,16-19) αλλά και σαν αφορμή μετάνοιας!
Ο Ιησούς Χριστός αντιμετοπίζοντας την αρρώστια σαν επακόλουθο της αμαρτίας, πρώτα συγχωρεί τις αμαρτίες του ανθρώπου και έπειτα τον θεραπεύει. Συμπονεί τους αρρώστους κι αυτή η συμπόνια είναι εκείνη που τον οδηγεί στη θεραπεία τους (Ματθ 20,34). Ο ευαγγελιστής Λούκας γράφει πως 《όλος ο κόσμος προσπαθούσε να τον αγγίξει γιατί μια δύναμη έβγαινε απο πάνω του και θεράπευε τους πάντες 》(6,19). Γι' αυτό από όλους τους αρρώστους ο Ιησούς Χριστός δε ζητάει τίποτε άλλο παρά πιστότητα στο πρόσωπο του. Γιατί σε κείνον που πιστεύει όλα είναι δυνατά (Ματθ 9,28). Η πίστη πάντα σώζει (9,22)!
Η αρρώστια συμβολικά 
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος υπογραμμίζει πως οι ρίζες της σωματικής και ψυχικής ιδιαίτερα σήμερα αρρώστιας βρίσκονται στην αμαρτία γι' αυτό και τα περισσότερα νοσήματα όχι πάντως όλα προέρχονται από τις αμαρτίες της ψυχής. Έτσι η αρρώστια δεν παύει να είναι συμβολική κατάσταση της πνευματικής ζωής του ανθρώπου.
Ο αμαρτωλός τι είναι; Ένας πνευματικά τυφλός χώλος παράλυτος άνθρωπος που για να θεραπευθεί έχει ανάγκη έντονης μυστηριακής ζωής, ζωής μέσα στην εκκλησία του Χριστού την κολυμβήθρα του Σιλωάμ όπως συμβολικά μας διδάσκει η θεραπεία του παραλυτικού στα Ιεροσόλυμα ( Ιωαν 5,15-15). Ο Ιησούς Χριστός είναι ο γιατρός των αμαρτωλών ( Μάρκ 2,17). Ένας γιατρός που φορτώνεται ο ίδιος τις αρρώστιες των ανθρώπων( Ματθ 2,17). 
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει πως ο πόνος από τις αρρώστιες είναι χρήσιμος και ωφέλιμος άσχετα αν φαίνεται σαν τιμωρία. Στην πράξη μοιάζει με κάποιας μορφής νουθεσία και σωφρονισμό. Είναι το φάρμακο που κλείνει τις πληγές από την αμαρτία.
Η Αγία μας εκκλησία ωστόσο δεν μας εγκαταλείπει μόνους στη δοκιμασία! Με βάση την παραίνεση του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου (5,14-15) έχει θεσπίσει την τέλεση του μυστηρίου του ιερού Ευχελαίου για τους αρρώστους ως μια συμβολή στην κατανόηση καταρχάς της αρρώστιας ως λυτρωτικής επισκέψεως του Θεού και έπειτα ως μιας ευκαιρίας για πνευματική τόνωση και ανόρθωση για μετάνοια και σωτηρία. Σε κάθε αρρώστια ο καθένας πρέπει να καταφέυγει στο Θεό. Γιατί ο θεός που την επιτρέπει δίνει τη δύναμη και την υπομονή να τη σηκώνει αγύγγυστα. Εκείνος προετοιμάζει την αΐσια έκβαση της και για το σώμα αλλά κυρίως για την ψυχή. 
Ολοκληρωτικά όμως θα εκλείψει η αρρώστια και όλα τα κακά που ταλαιπωρούν το θνητό άνθρωπο στην Αγία αιωνιότητα της καινής γης και του καινού ουρανού στη βασιλεία του Θεού. Εκεί που είναι η σκηνή του Θεού μαζί με τους ανθρώπους 《τότε θα διώξει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους κι ο θάνατος δε θα υπάρχει πια γιατί τα παλιά πέρασαν (Αποκ 21,3-4). 
Είθε ο Ιησούς Χριστός να εξαγιάσει κάθε πονεμένο άνθρωπο μέσα από το άλγος της αρρώστιας του είθε αυτή να αποτελεί τα ευλογιμένο εφαλτήριο για την είσοδος του στη βασιλεία του Θεού.

Το παρόν κείμενο αποτελεί εργασία του σπουδαστή ιερατικής σχολής κ. Γεωργίου Λώλη 

Facebook σχόλιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις